Boerenkool van de boerderij - De Buytenhof
We praten je graag bij

Nieuws

/ 01

Boerenkool van de boerderij

Boerenkool van de boerderij

Boerenkool van de boerderij

Op dit moment hebben wij boerenkool op de boerderij! Boerenkool is een typische Hollandse wintergroente en zeer veelzijdig.   Wist je dat boerenkool onderdeel is van de kruisbloemigen, net als broccoli en de spruiten? Oudhollands is natuurlijk de winterse stamppot. Tegenwoordig wordt boerenkool ook vaak door smoothies gedaan en je kunt er zelfs chips van maken. Boerenkool is ook makkelijk te gebruiken in pesto, in pastagerechten of ovenschotels.

 

We telen op de Buytenhof twee soorten boerenkool, de bekende groene variant en de iets minder bekende soort met rode bladeren. Qua smaak verschillen de soorten niet zo veel. De boerenkoolplantjes worden opgekweekt in bakken met potgrond. Dit gebeurd bij een gespecialiseerde plantenkweker. Als de plantjes ongeveer 10 centimeter groot zijn is het tijd om ze op het land uit te poten. In de laatste week van juni hebben we de plantjes op het land van de Buytenhof geplant en hebben we ze gelijk veel water gegeven. Wist je dat duiven dol zijn op jonge boerenkoolplantjes? Ze eten het liefst alle blaadjes op waardoor de plant niet verder kan groeien en dood gaat. Na het water geven hebben we dan ook een net over de boerenkoolplantjes gelegd. Om ervoor te zorgen dat de duiven er niet bij konden. Het witte net zorgt er ook voor dat het water in de grond minder snel verdampt. Dat was met de hete zomer van 2020 geen overbodige luxe.

 

Puur natuur

Op de boerderij telen we boerenkool zonder bestrijdingsmiddelen. De planten groeien langzaam doordat ze niet opgejaagd worden met kunstmest. Dat geeft niet want het groeiseizoen gaat de hele herfst en winter door. Boerenkool kan goed tegen vorst. Het wordt zelfs wat zoeter nadat er een goede nachtvorst overheen is. Daarom genieten we de hele winter van deze oer-Hollandse groente.

 

Boerenkool is een ware superfood, het bevat de vitamines A, C en K en de mineralen magnesium en ijzer. Het bevat zelfs meer ijzer dan rundvlees. Boerenkool van de boerderij, vers van het land, zo op je bord. Duurzaam, lokaal en zonder bestrijdingsmiddelen geteeld. Onze boerenkool is verkrijgbaar in de boerderijwinkel  en bij onze kraam op de Rotterdamse Oogstmarkt. Je kunt bij ons coronaproof boodschappen doen, lees hier hoe we dit organiseren. 

 

Scroll naar boven