Vlas in bloei - De Buytenhof
Vlas in bloei

Vlas in bloei

Vlas in Bloei

Rond het begin van de zomer staat het vlas volop in bloei in de uitgestrekte polders van het Buijtenland van Rhoon. Vlas bloeit jaarlijks 2 weken rondom de langste dag van het jaar (21 juni). Dat geeft een unieke kans om dit prachtige gewas in zijn volle glorie te bewonderen. 

Het veld met bloeiend vlas is een betoverend gezicht, vooral als je vroeg opstaat om de magie van de ochtend te ervaren!

Tip: Hoe vroeger, hoe beter! Vlasbloemen openen hun delicate, lichtblauwe bloemblaadjes voornamelijk in de ochtend. Tegen de late middag beginnen de bloemblaadjes al af te vallen, vooral als het warmer en droger is. Dus zet je wekker, pak je camera en kom vroeg genieten van deze bijzondere bloei. 

Wat is vlas?

Vlas is een eeuwenoud gewas dat al sinds de Romeinse tijd wordt verbouwd. Dit veelzijdige gewas wordt gebruikt voor de productie van linnen uit de vezels en lijnzaadolie uit de zaden. Linnen is een sterke, duurzame stof die geliefd is in de textielindustrie, terwijl lijnzaadolie vaak wordt gebruikt in voeding en als ingrediënt in verf en vernis.

De bloemen van vlas zijn klein en delicaat, meestal lichtblauw van kleur, en elke bloem bloeit slechts één dag. Dat maakt de bloei van vlas extra bijzonder en vergankelijk. De velden met bloeiend vlas bieden een spectaculair uitzicht dat je niet wilt missen. 

Bovendien zijn de bloeiende vlasvelden een paradijs voor bestuivers zoals (wilde) bijen, die constant heen en weer vliegen om nectar te verzamelen.

Vlas en natuurinclusieve landbouw

De Buytenhof en de andere boeren in het Buijtenland van Rhoon zetten zich in voor natuurinclusieve landbouw. Het telen van vlas gebeurd zonder gebruik van insectendodende middelen, wat bijdraagt aan een rijkere biodiversiteit in de polder. De afwezigheid van schadelijke bestrijdingsmiddelen zorgt ervoor dat er meer insecten zijn die een belangrijke voedselbron vormen voor vogels en andere dieren. 

Dit alles draagt bij aan een gezonde, levendige polder vol leven.

Bekijk de vlas in bloei

Bezoek en geniet van de serene schoonheid van de bloeiende vlasvelden. Maak er een heerlijke ochtendwandeling van in de prachtige polders van het Buijtenland van Rhoon. Vergeet niet een verrekijker mee te nemen om het leven rondom het vlas van dichtbij te bekijken. 

Voor de beste uitzichten op de vlasvelden, kun je de Essendijk volgen. Hier kun je het vlas in al zijn glorie bewonderen en de rust van het platteland op je laten inwerken.

Praktische informatie

  • Beste bezoektijd: vroeg in de ochtend, als de vlasbloemen op hun mooist zijn.
  • Locatie: de meeste vlasvelden zijn te vinden langs de Essendijk.
  • Aanrader: neem een camera mee om de prachtige ochtendlijke bloei vast te leggen.

Kom langs om de bloeiende vlasvelden te bewonderen in de ochtend en geniet daarna van een kop koffie met wat lekkers in de theeschenkerij van de Buytenhof. 

Boederijwinkel geopend van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Rijsdijk 98 in Rhoon

010- 312 2850

Scroll naar boven