Natuurinclusieve landbouw - De Buytenhof
Natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw op boerderij de Buytenhof

De Buytenhof is gelegen in het prachtige landschapspark ‘Het Buijtenland van Rhoon’, een uniek gebied van 600 hectare in de polders tussen Rhoon en Barendrecht. Dit gebied is aangewezen als compensatiegebied voor de Tweede Maasvlakte en biedt een harmonieus samenspel tussen landbouw, natuur en recreatie. 

De Buytenhof werkt nauw samen met collega-boeren, natuurorganisaties en recreatieondernemers om het gebied aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Dit doen we door onze betrokkenheid bij natuurinclusieve landbouw, waarbij we gewassen niet alleen telen voor voedselproductie, maar ook om de biodiversiteit te bevorderen.

Wat is natuurinclusieve landbouw?

Natuurinclusieve landbouw is een vorm van landbouw waarbij natuur en landbouw elkaar versterken. Bij de Buytenhof betekent dit dat we zorg dragen voor de bodem, de waterkwaliteit en de biodiversiteit op ons land. 

Onze aanpak omvat het behoud en het creëren van leefgebieden voor wilde dieren, het gebruik van milieuvriendelijke teeltmethoden en het minimaliseren van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor kunnen we niet alleen gezond en smakelijk voedsel produceren, maar dragen we ook bij aan een rijk en divers landschap.

De Buytenhof en het Buijtenland van Rhoon

In het Buijtenland van Rhoon streven we naar een balans tussen productieve landbouw en natuurbeheer. Dit betekent dat de boeren in dit gebied niet alleen voedsel telen, maar ook gewassen die bijdragen aan de biodiversiteit. Zo helpen onze velden bijvoorbeeld bijen en andere insecten door bloemrijke randen en wisselteelt. Dit resulteert in een rijke diversiteit aan planten en dieren die zich in het landschap kunnen ontwikkelen.

Wiard Visser, eigenaar van de Buytenhof, vertelt enthousiast: “Ik geniet ervan om de gewassen te zien groeien en de grond te bewerken. Het echte boerenwerk, met je handen in de klei. Op de Buytenhof werken we op een veelzijdige manier: we wisselen de gewassen jaarlijks, zodat ze telkens op een andere plek staan en de bodem gezond blijft. Ook houden we rekening met de natuur door dieren in onze kringloop te betrekken, wat zorgt voor een complete cirkel van mineralen.”

Voorloper in duurzame landbouw

De Buytenhof heeft zich ontwikkeld tot een boerderij die zich inzet voor duurzaamheid en gemeenschapsvorming. Zijn oom en tante van Wiard Visser besloten steeds meer biologisch te gaan boeren en ruimte te maken voor de natuur. 

Dit vooruitziende plan heeft ervoor gezorgd dat de Buytenhof nu niet alleen een succesvolle landbouwonderneming is, maar ook een plek waar jaarlijks ongeveer 50.000 bezoekers de magie van het boerenleven kunnen ervaren. Van plukdagen in de boomgaard tot het verkennen van de stallen en het leren over waar voedsel vandaan komt, de Buytenhof biedt een breed scala aan activiteiten.

Samenwerking voor biodiversiteit

Een voorbeeld van hoe landbouw en natuur samen kunnen werken, is onze natuurvriendelijke oever. “We hebben de slootkant van de oever afgevlakt om een geleidelijke overgang naar het water te creëren,” legt Wiard uit. “Dit maakt het gemakkelijker voor vogels om bij het water te komen en zorgt ervoor dat de waterlijn nat blijft zonder te overstromen. Planten kunnen zich zo ontwikkelen, wat bijdraagt aan een diverser landschap.”

Onze boerderij is ook onderdeel van een NSW-landgoed (Natuurschoonwet), wat betekent dat we de grond openstellen voor het publiek en een deel ervan bestaat uit een klein bos, zoals essen en elzenhagen, samen met hoogstaande fruitbomen. Bij het onderhoud gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke materialen en beperken we het gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een minimum, vooral om insecten en bijen te beschermen.

Zeldzame vondsten en ecologisch beheer

Huisecoloog van het Buijtenland van Rhoon, Niels Godijn speelt een belangrijke rol in het beheren van onze natuurlijke omgeving. Hij ontdekt regelmatig zeldzame planten en dieren in ons polderlandschap. 

Wiard vertelt: “Die planten en dieren komen hier vanzelf, soms uit oude zaden in de grond die opkomen wanneer we de sloot afgraven. Ik overleg vaak met Niels over wat we moeten beschermen of juist maaien om de biodiversiteit te ondersteunen.”

Bezoek de Buytenhof in Rhoon

De Buytenhof is naast een plek voor natuurinclusieve landbouw,  er ook voor educatie en recreatie. We nodigen iedereen uit om te komen genieten van het platteland, de natuur en het heerlijke lokale voedsel. Of je nu wilt leren over waar je eten vandaan komt, wilt genieten van een gezellige dag in de boomgaard of gewoon wilt ontspannen in de rust van de polder, de Buytenhof biedt voor ieder wat wils.

Kom en ervaar de magie van de natuurinclusieve landbouw bij de Buytenhof in Rhoon. Ontdek zelf hoe wij bijdragen aan een rijker, diverser landschap en geniet van alles wat het boerenleven te bieden heeft.

Boederijwinkel geopend van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Rijsdijk 98 in Rhoon

010- 312 2850

Scroll naar boven